lördag 29 maj 2010

-Dä!

Gabriel har börjat peka och säga -Dä! Det började lite smygande, men helt tydligt var det i måndags, på mammas födelsedag. Jag frågade var lampan var och Gabriel pekade i taket och sa just -Dä! Sen har det smugit sig på mer och mer och när man frågar efter pappa pekar han (oftast) på pappa och frågar man efter mamma så pekar han också på pappa. Typ. Så han varken säger mamma eller pekar på mig. Ja, ja. Det är tacken för att man umgås dygnet runt hrrrm hrrm.

Häromdagen såg jag ett väldigt intressant program på Kunskapskanalen där man jämförde schimpanser och människor. Frågan var varför inte aporna hade utvecklats mer åt människans håll när vi är så ytterst lika rent genetiskt. De gjorde olika klur-test för apor och sedan samma test för barn. De hade t.ex. en låda där de först visade (både aporna och barnen) att man skulle använda en pinne att knacka och skjuta undan små rör för att kunna få tag i en godis. Alla härmade korrekt och fick ut sin godis. Men sen var det kluriga att de hade en likadan, fast genomskinlig låda där man såg att det egentligen var helt meningslöst att knacka och peta undan rör. Det var bara att hämta godisbiten i luckan. Gissa nu vad som hände.... Jo, aporna tog godiset direkt, medan barnen knackade och flyttade rör alldeles i onödan innan de fick sin belöning. En slutsats forskarna drog av detta var att (människo-)barn är redo och villiga att undervisas av andra och de härmar även om det är meningslöst och ibland rätt korkat. Detta tycker jag känns både fantastiskt och lite läskigt på samma gång. Vilket ansvar och vilka möjligheter vi vuxna har!

Men allt det här om aporna skriver jag också apropå det här med att peka. De gömde nämligen en godis under en av två dolda, uppochnervända hinkar, visade sedan hinkarna och pekade på den som godiset låg under. Schimpanserna förstod absolut ingenting, tittade bara frågande på skötaren. Men de små barna, de fattade direkt. Och speakern sa; Vi människor blir alltid så glada när våra barn börjar peka. Det är då de verkligen börjar kommunicera!