tisdag 3 augusti 2010

Gabriel 14 månader

"Hej mamma, nu ska jag göra det här jag verkligen inte får! Vad säger du då?"

"NEJ, Gabriel!!! Aj, aj! Inte så!" (med tydligt tonfall och kroppsspråk)

Då springer han iväg skrattandes två meter, för att sedan återvända och göra exakt samma sak, ungefär 18 gånger, tills man ger upp och bär ner honom. Men där finns det ju också sladdar... suck.

Det är roligt med Gabriel nu, han är verkligen inne i en period av nytt lärande. Han visar att skorna ska sitta på fötterna, att de ska stå i skostället, att kläder ska sitta på kroppen, att man har köksredskap på spisen (lägger upp lock och vispar där t.ex.), att man torkar med trasor, att man kör med bilar på golvet, att man pratar i telefon (tar upp leksakstelefoner och annat som skulle kunna vara en telefonlur och säger "Daa?" = Hallå?). Han försöker således också dra ur och sätta i sladdar. Vi har petskydd, men problemet är ju när man har sladdar i kontakten. Här borde det finnas någon typ att kåpa att sätta över alltihop. Varför har ingen uppfunnit det? Eller har någon det?

 Jag har sagt det förr, den här lille mannen har verkligen tålamod! Nu har han också börjat bli mottaglig för att man visar hur saker och ting fungerar och att han sen gör det själv. Exempel på det är pussel och leksaker  där man sätter ringar på pinnar. På bilden ser man en toppenleksak som Johannes fick av sin moster när han var liten. Det är en snigel som kan gunga och spela en liten melodi (batterierna är dock slut sedan länge, så det är numera en tyst snigel). Det fiffiga är att inuti snigeln finns klossar av tre olika former och färger. Som synes är det en sådan där leksak där man lägger rätt form i rätt hål. Men här har faktiskt tillverkaren tänkt till, för klossarna går dessutom att stapla på varandra och tar man av snigeln "skalet" så finns det ploppar där man kan sätta klossarna och snigelhuvudet går också att ta av och bygga med. Man kan också sortera klossarna på olika sätt i antingen färger eller former. Bra med leksaker med många funktioner!

I går visade jag i alla fall Gabriel att man kan ta ner klossarna i hålen och vi började med den röda. Sen satt han och lade om och om igen ner just den röda klossen i rätt hål (och det var inte lätt för honom, det krånglade en hel del), sa ett glatt "Daaaa" när den åkte ner, öppnade och tog upp just den röda klossen igen. Jag var tvungen att räkna och första omgången tror jag det var 18 gånger och senare på kvällen 24 (!) med två korta uppehåll för att greja med någon annan leksak. I jämförelse kan jag säga att Johannes tog en kloss och om det inte funkade så kastade han iväg den och brydde sig inte vidare om det där mer. Sådan är han fortfarande.