fredag 18 november 2011

Min knasiga hjärna

När jag ska lära mig konstiga ord börjar min hjärna associera vilt. Det kan bli komiskt ibland eller snuskigt, båda är bra för att komma ihåg. Nu tänkte jag delge lite knasiga saker, för jag tänker att jag lär mig ännu bättre då, om jag formulerat det i ord alltså.

Min farbrors fru Ulla bor egentligen i Östersund, men nu har hon flyttat till binjuren. När man är längst inne i binjuren kommer man till märgen och där kan man fika med Ulla. (Binjuremärg = medulla)

När det gäller svalget fick jag hjälp med association av mamma. Här far luften och maten förbi! (svalg = pharynx)

I magsäckens nedre del ligger den smälta maten och väntar på att få komma ut till tolvfingertarmen, som i ett väntrum. (magsäckens nedre del = antrum)

Ett av de roligaste orden (enligt min knasiga hjärna) är den gemensamma utförsgången från gallblåsan och levern. Hokus pokus filiokus - eller ductus choledochus som den egentligen heter. Här trollar man fram choklad till ett dockhus.

Att lära sig vad äggledarinflammation heter är nästan omöjligt. Men sen tänkte jag på att äggen vandrar där i tuba uterina (äggledaren) och att någon saltar på dem och de ser plötsligt ut som pingviner. (äggledarinflammation = salpingit)

Bitestikeln är en lurig rackare. Men det är härifrån alla epidemier sprids (eller hur?!?!) (bitestikel = epididymis)

I sädesledaren leds alla spermier som kan bli olika individer, differenta alltså. (sädesledare = ductus deferens)

Förhud = preputium, ja du fattar att här måste det bli snusk....

Om man går i en parad kan man bli kall. (Parathormon reglerar kalciumjoner)

Ja, såhär håller jag på. Efter ett par timmar är hjärnan helt utpumpad och vill bara sova. Inte så konstigt kanske.