torsdag 17 mars 2011

En bilälskares försvarstal

Jag kommer aldrig säga att jag har fått en "ögonöppnare" av att inte ha bil på en och en halv vecka. Jag har åkt spårvagn och buss i större delen av mitt liv, mer än de flesta. Jag älskar vår bil och  njuter av varje dag jag får åka i den. Har också njutit oerhört av vårt garage - sådan lyx! Ingen kan kalla mig miljöbov heller (vilket har hänt). Jag är t.ex. vegetarian. Där slår jag de flesta i koldioxidbesparing bara på det. Sen reser jag nästan aldrig. Kom och knäpp mig på näsan nästa Thailandsresenär så kan vi jämföra utsläppen på mina knappa 1200 mil om året. Jag köper väldigt lite kläder också, liksom med resorna mest av ekonomiska skäl men nu har jag börjat tänka att det faktiskt är en miljöbesparing också. Detta är ju vi i-ländare förfärliga med, det går åt oerhörda energi- och vattenmängder för att producera ett kg bomull och vansinnigt är det att vi utnyttjar folk för slavlöner... Jag köper inte heller en massa mobiltelefoner för att sedan byta ut dem efter ett år eller så (just nu skulle jag visserligen behöva en ny men då ska man veta att jag har en begagnad gammal sak). Ibland går jag igång på det där, men mest när någon anklagar MIG för att vara miljöbov för att jag åker bil lite kortare sträckor ibland. Dock vill jag ju oerhört gärna ha en cykel, men det är mest för min hälsas och mitt välmåendes skull, inte för att jag tror att det skulle rädda världen.

*PLING, PLONG* Det var dagens predikan, nu är det dags att gå vidare i kvällens tablå.

Eftersom Joachim var på tjänsteresa fick jag i dag fick jag gå upp klockan 6 efter en väldigt sömnlös natt med orolig Gabriel, sedan väcka barnen 6.30 för att halvstressa till förskolan och lämna dem 7 för att skynda till spårvagnshållplatsen. Det som varit positivt är att jag hunnit läsa igenom ett par kapitel av nya läroplanen och diskussionsunderlag för nya kursplanen i matematik. Det hade jag nog inte gjort annars, utan tagit i sista minuten som vanligt.

Jag har också fått en massa hjälp under dessa dagar, vilket värmer. Min svärmor har flera gånger skjutsat hem mig från jobbet när jag ska hämta barnen, min pappa tog Johannes till simskolan i måndags och i går skjutsade Johannes kompis föräldrar även Johannes till gymnastiken. Tack!

Så kära bilen kom hem, för jag längtar efter dig!
Kom innan veckan är slut lilla bilen!
Spårvagnen har gått och där finns ingen bra musik!
Nu vill jag känna, min frihet igen!

(Mel: Brevet från Lillan om ni nu inte förstod det...)