söndag 17 juli 2011

Har glomt mobilen i stan. Kontakta Joachims mobil om du vill na mig.

Vem har häcken i häcken, eller kanske häcken full?

Det här monstret till häck, har fått växa till sig och bli två och en halv meter tjock eller så. Risig och dan. Jag stod inte ut med denna syn och var bara tvungen att börja röja. Det värsta för en avslutare som mig var att jobbet visade sig vara värre än jag trodde...

När jag gick in i monstret upptäckte jag att det såg ut såhär på botten. I mitten växte liksom ingenting, där låg allt ner i ett halvmeter tjockt täcke av bôs och grenar.

Jag lärde mig mycket om hur denna buskväxt fungerar, den tar kål på de yttersta skotten, medan vissa sidoskott får växa. Därför var det ett hantverk att med armkraft och sekatör att lyfta upp de långa grenarna som nästan alla låg ner och sedan ansa nästan varje gren från döda delar. Min vänsterarm blev sargad men det var ändå riktigt härligt att lyssna på Sommar i P1 och jobba häcken ur sig, höhö. Dag tre satte jag ett bandage på armen och då var det kul att jobba igen...

Till min förskräckelse hittade jag detta fina fågelbo (Koltrast tror jag det är, för jag blev överraskad av en som flög upp ur häcken för ganska längesedan) med tre vackra grönskimrande ägg. Åh vad hemskt, tänk om de kläcks och föräldrarna övergivit boet för att jag går här och härjar!? Jag var förstås tvungen att spara buskarna runt boet ifall, ifall. Men nu när jag tänkt efter borde väl äggen ha kläckts redan? Jag måste läsa lite om detta. I så fall får detta bo bli ett minne att spara.

Efter kanske 15 lass avklippta grenar och ris var häcken ansad från insidan. Man ser inte så jättebra här, men återstoden var en och en halv meter avklippta grenstumpar med ett nätverk av rötter. Detta måste jag förstås också ge mig på.
Jag hann halvvägs och det blev ju, om inte lika mycket, så oerhörda mängder rötter att frakta bort också. Men jag älskar när det verkligen syns skillnad! Häcken är ju inte så vacker från insidan nu, men den här sorten bara spottar ur sig skott, så det kommer nog snart vara tätt inunder också.

Från utsidan har jag också tagit kanske 50 cm och härifrån ser det riktigt prydligt ut faktiskt. Nu längtar jag efter att få göra färdigt!!!!!!