söndag 10 oktober 2010

Pysselkillen - vem kunde tro det?!

Måste bara visa detta, barnen ligger och sover sedan ett bra tag, men när jag kom upp i köket fann jag dessa "rester" på köksbordet. Johannes har fått en riktig schvung när det gäller pyssel och att rita det senaste. Det är så himla roligt tycker vi, eftersom pyssla tidigare varit närmast ett skällsord i hans öron.

De senaste tre-fyra dagarna har han hittat en nisch - han klipper ut former ur papper som han sedan fogar ihop med tejp till olika saker. Jag ska visa några alster i morgon.

Jag har vissa små förhoppningar om att han har börjat uppskatta pyssel mer sedan jag började prenumerera på scrapbookingsaker (tog två paket, sen sade jag upp det), köpte färgade papper som jag hittade billigt och till sist också en väldigt billig kartong med inbyggt lock på IKEA som Johannes och jag hade som pysselprojekt att klä in precis som han ville och sedan ha alla pysselsaker i.

Här klär Johannes in pyssellådan och de senaste veckorna har det varit full fart på kreativiteten! 

Vilse i elementdjungeln

Det blev inget husbesök i helgen då mannen måste jobba. I går blev det dock lite husplanering då jag, efter att familjen gjort ett gott besök hos svärmor, åkte själv till Hornbach för att försöka reda ut vårt vinteruppvärmningsproblem. Jag har i timtal sökt på nätet och läst och läst, vi har varit på Bauhaus och frågat men inte riktigt blivit klokare... Det verkar som om vi får ta besluten själva.

Valen är såhär: Ska vi ha flyttbara konvektorelement med fläkt (som besiktningsmannen sa) eller oljefyllda konvektorelement under fönstren (vilket många förespråkar)? Hur stora element ska vi välja och hur beräknar vi kostnaderna för elen? Kan det löna sig att så småningom installera en värmepump eller gör husets planlösning med många små rum att det helt enkelt är ineffektivt? Vilken avfuktare ska vi välja till källaren och vad kostar driften av en sådan egentligen? Behöver vi även värma upp källaren? Du ska veta att det finns miljarder sorters element och avfuktare, man blir tokig!

På elementavdelningen fick jag "hjälp" av en ung kille som inte hade en susning om något, han kunde visa vilka element de hade, det var typ allt, det märkte jag. Jag blev inte klokare på om det skulle vara bäst med fläkt i elementen eller inte. Jag fick dock några saker utrett då jag fick hjälp av en kille på elavdelningen, som själv rätt förvånat konstaterade att den billigare och mer effektiva avfuktaren faktiskt drog hälften så mycket ström som den snajsigare och dubbelt så dyra. Det där med energieffektivitet hade han inte funderat så mycket på, det märktes. Han hjälpte mig också att fräscha upp elläran och vi tänkte ut hur vi skulle beräkna elkostnaderna. Jag frågade honom om det var på gång att energiklassa elprodukter så som man numera självklart gör med kylskåp, tvättmaskiner mm, men det visste han inget om. Jag tycker det borde vara självklart!

Det luriga med element är ju att de slår av och på hela tiden och då är det ju jättesvårt att beräkna hur mycket ström de drar. Kanske är det så att ett element med högre effekt och som är större, visserligen drar mer ström när det är igång, men å andra sidan inte är igång så mycket och därför drar mindre ström i långa loppet?

Hjälp!