måndag 25 april 2011

Glad påsk med sol, grillat, sporrar och gott kaffe!

Vi har haft sova-över-premiär! En underbar, varm påskhelg med sprickande knoppar (det gjorde inte ett dugg ont) och öronbalsamerande fågelsång i varje vrå ända in på kvällskvisten. Det gick riktigt bra allting och är så skönt att Johannes verkligen vill stanna och blev överlycklig över att vi sov där två nätter i rad. Gabriel har också varit nöjd men hade grymt svårt att somna första kvällen och han vaknade som vanligt båda nätterna och fick komma in till oss - vilken tid? - ingen jäkla aning för det var totalt svart överallt, men jag har aldrig sett en sådan enorm stjärnhimmel som just den tiden. Just nu använder vi bara nedervåningen och barnen sover i "altanrummet" och vi i det nya vardagsrummet där vi också har TV med DVD-spelare kopplad. Vanliga TV-sändningar har vi inte.

Här äter vi påskmiddag med grillspett i trädgården! Vi flyttade utemöblerna till en plats med eftermiddags- och kvällssol. Morgonsolen kommer från andra sidan huset upp vid den lilla busken rakt fram i bild.

Jag har köpt färg till dessa utemöbler men just nu är de egentligen väldigt moderna - shabby chic heter det.
 
I år skrev påskharen i ett brev till barnen att den var glad att barnen ville fira påsk här på landet. Här går det till så att haren värper äggen i trädgården, så det är bara att leta. Det visade sig att haren underskattat 6-åringens nos för godisägg. Nästa gång får den nog värpa ägg på något svårare ställe, annars är det risk att ungen blir lite stöddig...

Den här lilla påskegrisen proppade munnen full och njöt liksom av allt på en gång. Det här med en i taget har han inte riktigt förstått vitsen med.

Fram tills vi har "riktiga" madrasser i sängarna har vi köpt uppblåsbara varianter. Tyvärr är det något litet hål i Johannes så han sjunker liksom längre och längre ner under natten. Vår dubbelsäng här ovan fungerar dock alldeles bra och här hjälper barnen till med urblåsningen. Kanske inte det hårdaste jobbet.

Inte förrän dag tre hittade Joachim de sekatörer vi var säkra på att vi köpt i höstas. Därför förblev de ris-ruskiga äppelträden tämligen orörda. Men jag hann i alla fall börja med rensningen lite grann. Bara det att jag är rätt osäker på hur jag ska göra, det här liknar liksom inga böcker. Men jag har läst på ganska mycket. Får bli en fortsättning i helgen hoppas jag.

Vet inte om det finns någon räddning för äppelträden, de är så hårt bevuxna av mossa och lavar av olika slag, kanske är de angripna av något? Det äppelträdet jag skrev om i förra inlägget har inte många knoppar tyvärr. Men detta träd tror jag kan klara sig (om det inte är angripet av svamp eller röta alltså). Så insatt har jag blivit att jag hittat några fundamentala beskärningsfel som tidigare gjorts. Nu försöker jag förstå det här med sporrar och ringsporrar, gammal, ny och död fruktved och föryngring och hur många vattenskott man egentligen ska spara för att trädet inte ska få panik och sätta en massa nya nästa år igen. Jag vet att jag skrivit det förr, det finns en hel värld av kunskap att upptäcka bakom det mesta man vill göra.

 En stund av avkoppling att rita med krita. Ingen jättelång stund. Men en stund.

Som synes finns en del rensning att göra. Man får jobba på sjöutsikten om man säger så. Johannes gör sitt bästa för att hjälpa till med grensaxen. Vitsipporna är som ett hav av ljuvlighet.

På kvällskvisten är det dags att städa tomten och tillslut ställa skorna på plats inför nästa dag. Jag tyckte den här bilden av vår lilla familj var så fin på något sätt. Den får avsluta påskrapporten.