tisdag 24 augusti 2010

En liten rundvandring för att titta på fasaden

Nu fortsätter jag att berätta om vårt blivande paradis. Min syster Johanna var med mig på besiktningen, vilket kändes både roligt och bra då det blir mycket information att ta in. Vi hade sådan otrolig tur att få tag i en billig och, som det verkade, mycket professionell besiktningsman som jag varmt rekommenderar. Söderström heter han och både jag och syrran tyckte han verkade väldigt seriös och kunnig, trots att han var väldigt personlig och pratade om allt möjligt annat också... Vi fick många praktiska tips och rekommendationer som jag försöker komma ihåg efter bästa förmåga.

Fasaden på huset är som sagt inte det vackraste man kan tänka sig. Men besiktningsmannen sa i alla fall att eternitfasaden är av en "finare" modell, lite vågig i underkant och med en varmare färg en den grå som väl är vanligast? "Det var ingen billig fasad att sätta på ska ni veta", sa han (vilket säkert gällde vanlig eternit också).  Även grunden är byggd av dyrare betongsten och det kändes skönt att höra att de tidigare ägarna har lagt pengar på huset. Man har ju hört att 30-tals hus ofta är välbyggda och det får vi hoppas att detta också är.

Men taket måste vi lägga om, fick vi höra. Det är dock helt tätt i dag efter att ha blivit förbättrat för inte så längesen, men mossan tränger sig in och så småningom spricker eterniten. Besiktningsmannen tyckte att vi ska lägga ett mörkt plåtpannetak vilket helt enkelt är plåt som efterliknar tegelpannor. Det är i princip underhållsfritt, lätt att lägga på och relativt billigt. Från början låg det skiffer på taket, vilket man ser här på taket till köksingången: 
Det här kortet är alltså taget från övervåningen ut mot förrådet. 

Det här tycker jag är den pampigaste sidan på huset och den hade inte mäklaren tagit några bilder på.

Här ser man gaveln från en annan vinkel längre ner i trädgården och det stora buskaget är syrenbuskar som är lite illa tilltygade. Någon mer än jag som tänker berså?

Här är baksidan av huset och dörren in till källaren (man kan ju också gå ner till källaren via köksingången). Till och med här finns två spröjsade fönster och i det ena satt en liten lapp där budskapet till potentiella inbrottstjuvar var: Det har tidigare varit flera inbrott i detta hus och här finns inget värdefullt att hämta. Vi får hoppas att tjuvarna tar sig tid att läsa.

Huset är ett suterränghus och den här delen av källaren ligger ovan jord. På baksidan är således huset tre våningar högt. Det är ju bra med tanke på fukten att ha en sida av källaren fri från jord. Det är alltså den andra sidan av källaren vi behöver vara uppmärksamma på och där problem har uppstått.

På ett enda ställe är eterniten lite trasig och här ser vi den ursprungliga fasaden. Tyvärr kan man inte se vilken ursprungsfärgen är, men plankorna är fasade i kanterna vilket syns dåligt på fotot.

Sådär ja, nu har du fått en liten rundvandring och kanske fått en klarare bild av hur huset ser ut utifrån?! Det kommer mera, men då ska vi gå in och spana och gå runt lite mer på tomten...