torsdag 10 juni 2010

Ettårskalas!

När jag var gravid upptäckte jag ett forum på nätet som hette något liknande Blivande mammor i Göteborg, juni -09. Jag var med i forumet och skrev några inlägg. Men sen gick jag på ultraljud och fick ankomstdatumet  för bebisen flyttat till maj i stället. Det verkar lite knasigt nu, känns ju inte som att det spelar någon som helst roll med maj eller juni, men jag började i alla fall kolla efter forumgrupper där bebisarna skulle födas i maj. Hittade Göteborgsmammor Maj -09. Det visade sig att den tråden (de kallas trådar, de där forumen) var väldigt trevlig, mycket roligare än den andra och jag blev fast. Började träffa de blivande mammorna på fikor med våra bebisar i magarna i januari förra året och framåt och sedan bebisarna föddes har vi träffats, ibland en eller två gånger i veckan, ibland med längre mellanrum. Det är verkligen superroligt, härliga tjejer och bebisar som man nu fått följa under ett helt år. Önskar ofta att jag hade haft något liknande när jag var mammaledig med Johannes, men får vara glad att jag har det nu. Tråden har ändrat lite form och splittats som det väl blir i grupper även om det känns trist ibland. Men för några veckor sedan tänkte jag försöka få ihop oss alla igen och bjöd in till ett gemensamt ettårsknytkalas här på gården. Det blev en jättestor uppslutning vilket gjorde mig så himla glad. Med undantag för två som jobbade, en som var bortrest och en som blev sjuk, tror jag att alla bebisar och mammor kom, dessutom min granne, vars bebis fyller ett i augusti. Lite otur att det var småregnigt, men vi kunde ändå vara utomhus och knôdde in oss i lusthuset (på bilden fattas några av oss, vi var 12):



Vi hade grillad halloumi, korv, potatissallad, bröd, sallad, tzatziki och bebisarna mumsade bananer, majskrokar (en riktig hit, tyckte Gabriel!) och smörgåsrån m.m.

Till efterrätt blev det magnifika muffins, kladdkaka och äppelpaj med glass. Mums! Det var nu jag hade tänkt att vi skulle sjunga för alla bebisarna, men nästan alla hade däckat i sina vagnar och sov till ljudet av ett stilla sommarregn i stället.

Gabriel är just nu inne i en fas av väldigt stark främlingsrädsla och blev skräckslagen om någon kom för nära. Han trivdes bäst i vagnen där han i trygghet kunde spana in omgivningen. (Kan du hitta honom?) Dock var jag tvungen att vara nära, annars blev det kris. Men en stund gick det fint att vara i sandlådan i alla fall...


... ända tills jag gick iväg ett par meter och började grilla. Lite senare blev det majskrok där inne i tryggheten. Efter ett blöjbyte, vagnbyte och välling somnade han som en stock ända tills kalaset var över.


Just det, vi hade presentbyte också. Alla tog med var sin present och sedan tog vi en var ur högen. En mamma råkade ta den present jag först tog, men jag tänkte att det inte spelade någon roll och tog en annan, ett jättefint pussel. Men sen visade det sig att den present jag tagit först var en mösskeps sydd av Anna i Annas Ateljé, en mammakompis vars kläder jag tycker är fantastiska. Mössan var tyvärr på gränsen till för liten för bebisen som fick den och jag frågade faktiskt om jag fick byta present och det fick jag just eftersom den var lite för liten.


Jag är jätteglad att äga mitt första Annas Ateljé-plagg och när jag kom in upptäckte jag dessutom....

... att den är vändbar! Grymt!

Känns jätteroligt att vi fick till det här kalaset och nu hoppas jag att vi kanske skapat en tradition och kan få till ett tvåårskalas nästa år. Det vore nå´t!

(Förresten visade det sig sen att Gabriel gick över datumet där i magen och blev en junibebis i alla fall. Tur att det där ultraljudet beräknade honom i maj, annars hade till exempel dagens evenemang aldrig ägt rum)