fredag 11 juni 2010

Ibland tar det lång tid att avsluta, men härligt är det!

När vi flyttade in här för tre år sen bestod golvet i matrummet bredvid köket av några slags träplattor i uselt skick. Dem kunde vi inte ha kvar för man fick stickor i fötterna och det såg för hemskt ut. Detta borde naturligtvis hyresvärden gjort något åt, men vi fick till svar att de inte skulle göra något alls i vår lägenhet och nya som vi var, svalde vi förtreten och jag tog tag i golvet på egen hand.

Här ser man lite av det gamla golvet plus vårt ärvda matbord som jag då renoverade.

 När jag tog bort det gamla golvet låg det en orginalvinyl under, en riktig skräckmatta.

Vi bestämde oss för ett laminatgolv med lite gammalt och slitet utseende, för vi skulle ha gamla, ärvda möbler i rummet och tyckte det passade bra. Ett riktigt trägolv ville vi inte lägga pengar på när det inte är vår lägenhet. Laminat är ju också väldigt hållbart och lätt att göra rent. Har inte ångrat mig sedan dess!

Kolla denna killen, vem är det??? Oj vad liten han var, två och ett halvt och har precis fått en ny cykel, hans första. Golvet och bordet är klara och du ser här hur golvet i köket såg ut. En inte så snygg vinylmatta som ligger i alla rum i lägenheten utom vardagsrummet och badrummet. På sådana mattor fastnar minsta smula som klister och det var jättejobbigt att göra rent, jag fick skura nästan varje dag. Dessutom var det ju rätt fult att ha olika golv i dessa intilliggande rum. Så sommaren efter bestämde jag mig för att lägga samma golv i köket också.

Här har jag flyttat undan kyl och frys. Köket var knepigare att lägga, mer vinklar och inte så rakt. Men det gick väl hyfsat det också, det är amatörmässigt lagt med de fel man gör som nybörjare, men helt okej. Ett problem var tröskeln mellan rummen. På "kökssidan" blev det en liten springa som behövde fyllas med något och på andra sidan gick det inte att sätta någon bra list. Den lossnade hur jag än spikade och har legat lös sen dess. I springan blev det först keramiskt trä, som förstås sprack eftersom tröskeln rörde sig när man gick på den så jag fyllde med vitt latex tills jag skulle hitta något bättre. Du som har läst det HÄR inlägget vet att jag gillar att avsluta saker och förstår då hur irriterande det har varit att inte gjort färdigt detta på ett bra sätt. Väldigt irriterande! Men jag har liksom inte kommit på någon bra lösning.

I höstas fick vi, efter mycket tjat i två och ett halvt år, äntligen igenom att vi måste få renoverat lägenheten och lyckades få parketten och trappan slipad också. Jag passade på att fråga en av golvgubbarna hur han skulle löst det där med tröskeln. Dels fick jag reda på att det finns elastisk fog i olika färger, dels att han skulle ha limmat fast listen. (De olika hantverkarna som var här fick mig ständigt att känna mig som en idiot och förtjänar ett eget inlägg, men jag tog, förödmjukelsen till trots, mod till mig att fråga) Limmat! Varför hade jag inte tänkt på det? Ändå gick det mer än ett halvår innan vi drog iväg till byggvaruhuset och äntligen fick köpt rätt grejer.

FÖRE: 
(visst är det rutinerat att jag tog före-bilder?)

Jag har skrapat ur den vita latexen och den gamla, lösa listen ligger bredvid. 

 EFTER: 

Ny fog och lite bredare list, nu limmad med superbra bygglim.

Fixade också en annan list på liknande sätt vid ingången till köket. Nu är jag riktigt nöjd! Vilken härlig känsla att äntligen avsluta! (Ska bara fixa lite smyglister med det där bygglimmet också)

Pekboken kommer till användning


En redan väl använd ettårspresent från mormor!