onsdag 29 december 2010

Lilljulafton

 På annandagen har det blivit tradition att fira lite "lillejul" hos min svärmor, det vill säga barnens farmor. Hon lagar annorlunda julmat än vi, till exempel dopp i grytan till Joachim vilket består av revbensspjäll och julkorv som kokats i spadet i stället för skinkan. Där får vi också hemkokta bruna bönor och gräddig grönkål, hembakt bröd och grönkålssoppa. Det här är en väldigt talande bild för hur det brukar se ut när vi kommer hem till svärmor. Ofta är vi väldigt hungriga och Joachim går och tjuvar mat i förväg och sticker till Johannes en köttbulle eller två. Gabriel tar fram en bil och kör runt på golvet, farmor lagar färdigt maten och tar fram allt. Jag brukar sjunka ner på en stol och ta en liten för-macka jag med. Skönt.

 Johannes väntar tålmodigt. När kommer köttbullarna?

Innan kaffet gick vi ut och åkte lite i snön och premiärtestade Johannes nya åklapp. Den är svårstyrd, men snabb. Hjälm krävs också, det var farligt nära hjärnskakning ett par gånger kändes det som. Särskilt som alla snövallar snarare är stenhårda ismurar än något mjukt att landa i. Ska försöka hitta en bra till födelsedagspresent (på lördag).

Gabriel fullkomligt älskar att åka pulka! Han klättrar mödosamt upp i den så fort han har chansen. Här var han så trött, att när vi åkt färdigt var han helt lealös när jag satte honom i vagnen och han sov innan jag rättat till vantarna som ramlat av. Typiskt nog somnade han inte innan vi åkte i väg - vilket vi planerat för. Neeeeej då, det är som att han har en intuition att vi ska iväg någonstans eller när något viktigt ska hända som vi vill planera för. Den här dagen klarade han med förvånansvärt gott humör ändå.