onsdag 9 mars 2011

En annorlunda natt

Vi är ganska vana att det åker utryckningsfordon både på ena och andra sidan huset och man kollar ut för att se vilken sort det är. I går kollade Joachim ut när vi hörde lite väl många sirener och utropade att de stannar ju här! Vi öppnade balkongen och såg rök komma vid den ena gaveln men att de flesta brandbilarna åkte till garageinfarten på andra sidan. Folk började ta sig ut och samlas utanför och jag kollade ut i korridoren. Såg min granne längst bort och ropade frågande om det brinner. Hon lät mycket upprörd och sa att det brinner jättemycket i garaget, jättemycket! Vi försökte väcka barnen och jag fick inte liv i Johannes, han var som totalt medvetslös. Fick dra ner honom från sängen och klä på honom sovandes. Gabriel vaknade snabbare och fann sig i situationen. På med overaller ner i vagnen och ut. Östra trapphuset var rökfyllt och det kändes väldigt obehagligt. Vi tog oss ner för den andra trappan där det också var lite rök och man kände hur oerhört starkt det var trots att det var så lite. Utanför fick vi genast flytta oss eftersom de skulle ta vatten ur en brunn på trottoaren. Vi fick reda på att vi kunde stannat inne, men det hade jag aldrig vågat när man vet att det brinner i ett garage. Där finns större, stängda garagelokaler och vem vet vad de har där inne i form av gastuber och annat? Vi fick i alla fall inte gå in i huset igen utan vandrade omkring i en halvtimme på gatorna utanför. Johannes blev ledsen och vaknade egentligen till först när vi var ute. Vi satt och höll om varandra på en bänk vid Chapmans torg och pratade om våra saker som det skulle vara så sorgligt att mista. Dock hoppades han att vi skulle få en ny bil - en röd.

Jag beundrar räddningstjänsten väldigt. Så snabbt de fick en buss på plats för att värma sig, de öppnade bingohallen där de hade ambulanspersonal, de pratade med hotellet mittemot om att få vara i lobbyn och där vi gick in. Det var perfekt, sköna fåtöljer, tv, toalett och jag hade fått med min jobbryggsäck med datorn i så Johannes kunde sitta och spela lite spel. Gabriel var vaken och Joachim gick ut med honom en sväng för att försöka få mer info. Det kom in ambulanspersonal och kollade så vi mådde bra och vi fick all information de hade, vilket inte var så mycket mer än att det var väldigt mycket rök och att branden tog sig igen när de väl fått ner den först. Jag har aldrig sett så många olika typer av brandfordon innan. Vilken organisation!

Vid halv två fick vi komma in i lägenheterna igen och då såg vi hur otroligt mycket rök som bolmade ut ur gallerväggarna runt om hela garaget. Vi hade fått tillsagt oss att packa och vara beredda på att evakuera om det skulle ta sig mera. Alltså hade de inte helt koll på branden då heller. Det var overkligt och skrämmande. Jag tejpade igen luftintagen åt det hållet, vi gav barnen lite smörgås och puffar som de åt med god aptit. Sen var vi vakna en bra stund allihop och kom väl i säng vid halv fyra-tiden. Då hade röken lagt sig.

I dag har vi fått sova i skift och ringa försäkringsbolag och bostadsbolag hela dagen. När det gäller bilen har vi ganska låg självrisk, men de luras i sin informationstext för där står att man får hyrbil i högst 60 dagar, men det visade sig att man får betala 25% själv. Annars har de varit väldigt trevliga och tillmötesgående, det måste jag säga. Vi har också gratis bärgning till skadeutredningen. Först vid fyra-tiden på eftermiddagen fick vi information från Bostadsbolaget om att vi får tillgång till garaget på fredag. Känns ju jättelänge att inte veta hur det står till med vår bil.

Det här var en nyttig erfarenhet. Nu har vi sedan i höstas äntligen skaffat brandsläckare och i julklapp fick vi brandfiltar av mamma. Det jag har tänkt att komplettera med och pratat om flera gånger är att köpa en sådan där ihopfälld brandstege så att man kan klättra ut från vardagsrummet om det behövs. Det vill jag ha nu. Man märkte hur otroligt svårt det var att komma ner för trapporna bara det var lite rök. Vi bor dessutom längst in i korridoren så är den rökfylld är det väldigt svårt att ta sig ut. Vi är såklart också glada att det inte spred sig mer och bilen är ju ersättbar. Det är bara att allt praktiskt blir tjorvigt ett tag men ingenting emot om det brunnit i lägenheten.

En annan sak jag tänkte på i går är att om alla foton och sådant brinner upp så har vi i alla fall den här bloggen. Den känns som ett viktigt dokument över det senaste dryga året. Den brinner inte upp. Skönt.

5 kommentarer:

  1. hej
    Jag jobbar längst ner i huset! Formverkstan, roligt o hitta din blogg så vi får lite info!

    vi har rökskador o golvskador i lokalen o får stänga för sanering. fick en chock när jag kom i morse har min p plats i garaget på dagtid.

    rosemarie markert

    SvaraRadera
  2. Roligt att du hittat hit! Förstår att det måste varit en chock om du inte visste att det brunnit här. Det var verkligen otäckt! Synd att er fina lokal blivit skadad hoppas det mesta går att rädda! Hälsar Lotta!

    SvaraRadera
  3. vi har ju mkt textiler så det sitter väl brandlukt i dem, golvet bågnar på vissa ställen o är väldigt varmt. de ska göra ngn besikting för o kolla skadorna mkt lukt, lite sot. vi ska vara på frölunda borgs dagcenter tills lokalerna är klara igen. jag har min p-plats i garaget, det som inte brann. undrar när man kan börja parkera igen?? försökte prata med fastighetsskötaren om det men han visste inte mkt. jag kan ju tänka mig hur hemskt det va för er spec när ni har små barn! ja jag hade ingen aning om att det brunnit! Jag pratade med brandkåren när jag kom kl 7 o det va ingen fara o gå in sa dom bara att vädra men det hjälpte inte mkt o så kom förs bolaget med ngn risk ingenjör som sa att golvet va osäkert måste inspekteras så det va bara o stoppa alla våra arbetstagare o se till att de kom hem igen o sedan fick vi ge oss iväg.

    rosemarie

    SvaraRadera
  4. Hej igen! Det måste ha varit en otrolig värme där nere! Tråkigt med allt som blivit förstört, men som sagt kunde det också varit värre. Hoppas det ordnar sig till det bästa med ditt jobb så länge.

    Vi får hålla tummarna att det inte blivit några större strukturella skador på huset, då vet man ju inte hur lång tid det kommer att ta. De var t.ex. rädda ett tag att taket på K2 skulle rasa in och då blir det ju väldigt svårt att bärga alla bilar som brunnit på K1. I morgon får vi komma in och kolla hur det står till med vår bil.

    Hälsningar Lotta!

    SvaraRadera
  5. garaget va ju redan jobbigt o gå in i med alla balkar som stöttar upp taket blir väl inte lättare nu, blir väl ännu fler stålbalkar o sedan läste jag att det kanske är en anlagd brand?! blir nog inte roligt för er o gå in där i morgon :( De har börjat riva upp vårt golv idag för o kolla vilka skador som finns. svårt o få information finns ingen som vet ngt ännu.
    försöker kolla din blogg då o då ifall du har skrivit ngt ;)))
    rosemarie

    SvaraRadera